Geplaatst op 17 oktober 2017 Door In categorie Nieuws

‘Totale waarde ransomware op dark web stijgt met 2500%’

Er zijn opnieuw schrikbarende cijfers openbaar gemaakt over de groei van ransomware. Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Carbon Black blijkt de verkoop van ransomware op internet dit jaar met 2,500% te zijn gestegen. De totale schade loopt tegen de miljard dollar aan.

Dat staat te lezen in een rapport van de Threat Analysis Unit (PDF) van beveiligingsbedrijfs Carbon Black. Het rapport kijkt naar de stijging van ransomware in 2017 ten opzichte van het jaar daarvoor. De minst verrassende conclusie van het rapport: de dreiging van ransomware wordt alleen maar groter. Hoeveel groter, daarover verschillen de meningen nog.

Verschillende cijfers

Er verschijnen regelmatig rapporten van beveiligingsbedrijven die schrijven over de opkomst van ransomware. In veel gevallen verschillen de resultaten. Dat heeft te maken met de verschillende meetmethodes; sommige antivirusbedrijven kijken bijvoorbeeld naar de gedetecteerde infecties en extrapoleren die cijfers naar het totaal aantal pc-gebruikers. Eén ding is wel altijd hetzelfde: de cijfers stijgen explosief…

Lees ook: ‘Europol: ‘Ransomware grootste digitale dreiging van 2017’.’

(Ver)kopen van ransomware

Carbon Black keek voornamelijk naar de verkoop van ransomware op darknet-marktplaatsen. Vooral daar is een groei te zien. Volgens het rapport zijn er op dit moment zo’n 6.300 darknet-marktplaatsen waar ransomware wordt verkocht. In totaal gaat het om ruim 45,000 aanbiedingen, variërend in prijs van € 0,50 tot € 3,000,-.

Lees ook: ‘Ransomware-as-a-service: het kopen van ransomware wordt een probleem’.

Anonimiteit

Het rapport beschrijft dezelfde conclusies die beveiligingsexpert Christiaan Beek onlangs aan ons beschreef: de opkomst van bitcoin als (relatief) anoniem betaalmiddel en het gemak van het verspreiden van de ransomware zorgen ervoor dat het probleem enkel groter wordt.

Economie van ransomware

In het onderzoek werd voornamelijk gekeken naar de economie rondom ransomware, die dit jaar meer dan 6 miljoen dollar waard is. Dat is een stijging van 2,502% ten opzichte van de waarde in 2016, schrijven de onderzoekers. De totale schade voor bedrijven was in 2016 ruim een miljard euro, en dat bedrag stijgt ook alleen maar in 2017. Dat komt met name door grote aanvallen zoals WannaCry en (Not)Petya.

Supply-chain-aanvallen

Ook interessant is de stijging van ransomware die door middel van supply-chain-aanvallen wordt verspreid, schrijven de onderzoekers. Daarbij wordt een bedrijf gehackt en wordt ransomware in een automatische update naar gebruikers verstuurd. Dat gebeurde met de (Not)Petya-aanval. Onlangs vond ook zo’n aanval plaats met het populaire programma CCleaner, al werd daarbij geen ransomware verstuurd.

Tags : , , , ,

Tijs is de oprichter van RansomwareVerwijderen.com. Hij werkt als freelance tech-journalist voor meerdere computerbladen en -sites, en wil met deze website slachtoffers van ransomware helpen. Meer informatie is ook te vinden op 'Over ons'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *