Ik wil ransomware verwijderen

Bent u slachtoffer van ransomware en wilt u die ransomware verwijderen? Volg dan dit stappenplan, en u maakt uw computer weer helemaal ransomware-vrij. Ook geven we u tips over wat u na afloop moet doen.

Slachtoffer worden van ransomware is even schrikken. U bent ineens al uw bestanden kwijt, en u lijkt machteloos te staan. Gelukkig zijn sommige gevallen van ransomware te verwijderen en kunt u uw bestanden terugkrijgen, en als u goede backups heeft gemaakt hoeft ransomware helemaal geen probleem te zijn. U moet echter goed opletten hoe u dat doet, want u loopt het risico uw bestanden definitief te verliezen.

Blijf rustig

De belangrijkste stap is om rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Dat kan namelijk zorgen voor meer schade dan dat u ermee repareert. Een ander belangrijk punt: accepteer dat u uw bestanden mogelijk echt kwijt bent. Dat is misschien vervelend, maar ransomware is agressief dat soms niet te genezen is, maar wel goed te voorkomen.

Doorloop onderstaand stappenplan om te proberen uw bestanden terug te krijgen. Begin wel eerst met het loskoppelen van uw internetkabel of het uitschakelen van uw wifi. Ransomware kan zich namelijk via uw thuisnetwerk verspreiden naar andere computers of netwerkschijven. Nadat u zoveel mogelijk van die apparaten heeft ontkoppeld en heeft gecontroleerd of de ransomware daar niet op staat, kunt u het internet weer inschakelen.

Ransomware verwijderen

1. Kunt u zien welke ransomware u heeft getroffen?

De naam van de ransomware staat meestal in het bericht waarin staat dat u moet betalen. In dit artikel leggen we uit hoe u kunt zien door welke ransomware u bent getroffen.

 


 

2. Staat uw ransomware in deze lijst?

Klik hier om de lijst met ransomware met beschikbare tools te zien

 


 

3. Heeft u backups gemaakt van uw bestanden?

De beste manier om met ransomware om te gaan is om de geïnfecteerde bestanden weg te gooien en schone weer terug te zetten. Dat werkt uiteraard alleen als u regelmatig backups maakt.


 

4. Bent u bereid te betalen om de bestanden terug te krijgen?

Dit is een lastige kwestie. In sommige gevallen is het mogelijk dat u uw bestanden terugkrijgt als u het losgeld betaalt. Waarom dat zo is leest u in het artikel ‘Het verdienmodel van ransomware’. U loopt er echter ook het risico mee dat u niet alleen uw bestanden maar ook uw geld kwijt raakt. Voor u deze beslissing maakt, raden we u dit artikel te lezen: ‘Moet u wel of niet betalen voor ransomware?’. Daarin staan alle voor- en nadelen zodat u zelf een afweging kunt maken.

Let op: We raden u hier niet aan wel of juist niet te betalen. Die beslissing moet u zelf maken, en is uw eigen verantwoordelijkheid!


We hebben niet zo’n goed nieuws: Het lijkt erop dat u uw bestanden kwijt bent. Als er (nog) geen ontsleuteltool beschikbaar is om uw virus te verwijderen dan zit er weinig anders op dan uw verlies te accepteren, en maatregelen te nemen zodat u in de toekomst geen slachtoffer meer wordt. Ook is het goed uw systeem schoon te vegen. Doorloop de volgende stappen om in de toekomst nooit meer slachtoffer te worden van ransomware.

 

5. Heeft u een herstelpunt van Windows?


 

6. Heeft u een virusscanner?

Nadat u de geïnfecteerde bestanden heeft weggegooid is het slim een virusscan te draaien. Die gooit alle geïnfecteerde bestanden van uw systeem.

 


 

Aangifte doen

Nadat u uw bestanden terug heeft gekregen is het slim om aangifte te doen. U bent immers slachtoffer van een misdrijf. Waarom u dat het beste kunt doen, en hoe, leest u op deze pagina:

‘Aangifte doen als u slachtoffer van ransomware bent geworden’

Tips om ransomware in de toekomst te voorkomen

Als u eenmaal slachtoffer bent geworden van ransomware bent u een groter doelwit worden voor volgende aanvallen. Gelukkig weet u nu iets meer over ransomware en kunt u dat in de toekomst beter voorkomen. Lees daarvoor vooral de volgende pagina:

‘Ik wil me beschermen tegen ransomware’

Geholpen?

Hebben deze tips u geholpen? Daar zijn we blij mee! We horen het graag van u als u iets aan deze website heeft gehad. Stuur ons gerust een vleiende mail via onze contactpagina.