Geplaatst op 15 juni 2018 Door In categorie Nieuws

Kaspersky stopt met No More Ransom

Antivirusbedrijf Kaspersky stopt de samenwerking met NoMoreRansom. Het beveiligingsbedrijf gaat geen tools meer ontwikkelen om ransomware te versleutelen. Kaspersky is boos op een Europees besluit om alle software van het bedrijf te verbieden.

Dat laat de oprichter van het bedrijf, Eugene Kaspersky, weten op Twitter.

De beslissing is opvallend en vrij drastisch. Kaspersky is namelijk één van de originele oprichters van NoMoreRansom. Het Russische beveiligingsbedrijf werkte samen met McAfee, de Nederlandse politie, en Europol om NoMoreRansom op te zetten.

Lees ook: ‘Wat is No More Ransom?’

Verbo

Kaspersky stopt met de samenwerking vanwege een nieuwe Europese resolutie. Het Europarlement besloot eerder deze week alle Kaspersky-software in Europese overheidsinstellingen te verbieden. Volgens het Parlement is de Russische software ‘onveilig’. Daar is echter geen bewijs voor.

De beslissing lijkt vooral politiek gemotiveerd. Eerder dit jaar besloot de Amerikaanse overheid ook al om Kaspersky in de ban te doen. Nederland nam die beslissing zelf ook al.

Ontsleuteltools

Het is niet helemaal duidelijk wat het stilleggen van de samenwerking met NoMoreRansom precies inhoudt. Kaspersky maakt tools die ransomware ontsleutelen, en biedt die gratis aan op www.nomoreransom.org. Op dit moment staan die tools nog steeds online, en naar alle waarschijnlijkheid blijven ze dat ook wel.

Lees ook: ‘Ransomware verwijderen met ontsleuteltools’

Samenwerking met politie

Kaspersky werkt samen met opsporingsinstanties zoals de politie of Europol om de ontsleuteltools te maken. Zij geven in beslag genomen sleutels en servers aan Kaspersky zodat die de technologie kunnen gebruiken. Het ziet ernaar uit dat Kaspersky nu stopt met die samenwerking en simpelweg geen nieuwe tools meer gaat bouwen.

NoMoreRansom is één van de bekendste en beste initiatieven om ransomware te stoppen. We schreven er al eerder over in dit uitgebreide artikel.

Tags : , ,

Tijs is de oprichter van RansomwareVerwijderen.com. Hij werkt als freelance tech-journalist voor meerdere computerbladen en -sites, en wil met deze website slachtoffers van ransomware helpen. Meer informatie is ook te vinden op 'Over ons'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *