Ik wil me beschermen tegen ransomware

Ransomware voorkomen begint bij goed opletten én goed voorbereiden. Het is vaak mogelijk om ransomware al tegen te houden of te herkennen voor het op uw systeem staat, maar voor het geval er toch ransomware op uw systeem komt is het slim daar ook goed op voorbereid te zijn. Hier vindt u handige artikelen waarmee u zich goed beschermt tegen ransomware.

Er zijn 3 stappen om u te beschermen tegen beschermen:

1. Voorkomen
2. Tegenhouden
3. Voorbereid zijn

Voorkomen betekent dat u goed oplet om geen ransomware binnen te halen. Daarvoor moet u begrijpen hoe ransomware zich gedraagt en hoe het op uw systeem komt. Lees daarvoor ook deze FAQ: ‘Wat is ransomware’?. Voorkomen betekent ook dat u phishing-mails leert herkennen en weet welke sites u wel en niet kunt bezoeken.

Tegenhouden betekent dat u de juiste tools gebruikt om ransomware tegen te houden. Soms herkent u een phishing-mail niet omdat die zo goed is, of komt ransomware op andere manieren uw systeem binnen. Dan zijn de juiste programma’s nodig.

Tot slot is het belangrijk voorbereid te zijn. Dat betekent dat ransomware helemaal geen probleem voor u hoeft op te leveren, omdat u bijvoorbeeld de juiste backups hebt gemaakt. Zo kunt u gewoon doorgaan waar u was gebleven.

Hier volgen een aantal secties op deze site waarmee u goed bent voorbereid en beschermd tegen ransomware.


Phishing herkennen

Ransomware komt vaak op uw computer binnen wanneer u op een link of bijlage klikt in een phishing-email. Met deze tips kunt u phishing-mails goed herkennen:

Hoe herkent u phishing-emails

Software up-to-date houden

Ransomware maakt vaak gebruik van kritieke gaten in uw systeem. Die ontstaan wanneer u uw software niet up-to-date houdt. Het kan dan gaan om uw besturingssysteem (Windows, of Android), of over specifieke programma’s die u gebruikt (een pdf-lezer of Adobe Flash Player). Op deze manieren houdt u uw systeem up-to-date en kunt u uzelf beschermen tegen ransomware.

Zo houdt u Windows 7, Windows 8 of Windows 10 up-to-date
Antivirus

Ransomware komt vaak binnen in de vorm van besmette bestanden. Een goed antivirusprogramma houdt zulke bestanden al tegen voor ze op uw systeem komen, of voor ze schade aan kunnen richten. In dit artikel vindt u tips over het uitzoeken van goede antivirus tegen ransomware.

Dit zijn de beste antivirusprogramma’s tegen ransomware

Adblockers

Ransomware kan binnenkomen via advertentienetwerken op legitieme websites (zoals Nu.nl of de Telegraaf). Dat heet ‘malvertising’ (een combinatie van ‘malware’ en ‘advertising’). Een goede manier om u daartegen te wapenen is een adblocker. Daarover leest u in dit artikel meer:

Let op: Veel nuttige websites, waaronder deze, zijn afhankelijk van advertenties om te overleven. Als u een adblocker installeert, ontneemt u deze websites hun inkomsten. Denk daarom ook aan een alternatieve manier om te betalen voor zulke handige naslagwerken, zoals een donatie. Hier kunt u lezen hoe u een kleine donatie maakt aan RansomwareVerwijderen.com zodat ik deze site verder kan ontwikkelen.

Een adblocker gebruiken om ransomware te voorkomen


Backups maken

De beste manier om u te beschermen tegen ransomware is door goede backups te maken. Als u die heeft, is het vaak simpeler om die gewoon terug te zetten wanneer u slachtoffer wordt van ransomware. Zorg dus dat u met regelmaat backups maakt, maar ook dat u die controleert en dat u ze offline opslaat – sommige ransomware kan zich immers via het netwerk naar andere apparaten verplaatsen.

We hebben hier een aantal handige tips voor het handmatig én automatisch maken van backups van uw computer:

Handige tips voor het maken en terugzetten van backups
Een automatische backup maken in Windows 7
Een automatische backup maken in Windows 10