Moet je nou wel of niet betalen voor ransomware?

Geplaatst op 2 november 2017 Door In categorie Nieuws

´59% van medewerkers betaalt ransomwarelosgeld uit eigen zak’

Medewerkers van bedrijven dragen veel bij aan de stijging van ransomware. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel medewerkers bereid zijn het losgeld voor gijzelsoftware uit eigen zak te betalen, maar ook dat bedrijven dat zelf in toenemende mate doen.

Dat blijkt uit een rapport van Intermedia onder 1.000 bedrijven die slachtoffer werden van ransomware. Het gemiddelde bedrag dat bedrijven tegenwoordig betalen voor ransomware is volgens het rapport opgelopen tot 1.400 dollar, of zo’n 1.200 euro.

Bewustzijn ransomware

Grote ransomware-aanvallen zoals Petya, WannaCry en de recente Bad Rabbit-aanval zorgen wel dat het bewustzijn over gijzelmalware groeit, maar desondanks zegt bijna een derde van de ondervraagde proefpersonen niet te weten wat ransomware precies is. Bedrijven proberen daar wel steeds meer aandacht voor te vragen. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 70% van de bedrijven actief aan ransomwarevoorlichting doet.

Goede vraag: wat moet u eigenlijk doen als u slachtoffer wordt van ransomware? Voor particulieren is er deze handige tool, maar voor bedrijven ligt dat gecompliceerder. Daarom bieden we de cursus ‘Ransomware herkennen en bestrijden voor bedrijven’ aan. Meld uw bedrijf aan!

Betalen

De voorlichting vertelt echter vaak niet wat medewerkers moeten doen als ze slachtoffer worden van een ransomware-aanval, en dat leidt ertoe dat het losgeldbedrag vaak wordt overgemaakt. In slechts 4% van de gevallen werd het losgeld niet betaald.

Lees ook: ‘Moet u wel of niet betalen voor ransomware?

Uit eigen zak

Opvallend is vooral hoeveel medewerkers zelf bereid zijn te betalen. In 59% van de gevallen betaalden werknemers van een getroffen bedrijf zelf het losgeld, of in ieder geval een deel daarvan. In 37% van de gevallen deed de werkgever dat zelf.

MKB

Volgens Intermedia zijn het vooral kleine en middelgrote bedrijven die slachtoffer worden van ransomware. Die bedrijven hebben vaak niet de middelen, tools en training om ransomware te herkennen en tegen te gaan. Bovendien is ransomware voor veel MKB-bedrijven financieel zo’n grote klap dat het losgeld betalen voor voordeliger is.

Meld u aan voor de cursus ‘Ransomware herkennen en bestrijden’ om te leren wat u in uw bedrijf kunt doen tegen ransomware.

Tags : , ,

Tijs is de oprichter van RansomwareVerwijderen.com. Hij werkt als freelance tech-journalist voor meerdere computerbladen en -sites, en wil met deze website slachtoffers van ransomware helpen. Meer informatie is ook te vinden op 'Over ons'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *